Amit a hétköznapi jelenségekről tudni érdemes

TudósTények

Hogyan fújjuk fel tényleg helyesen a focilabdát?

2018. március 02. - Tudóstények

A mostani, hideg, téli időszakban nagyon aktuális a kérdés, hogy hogyan vegyük figyelembe a benti és kinti hőmérsékletek különbségét a meccsre való készülésnél. Elvégre az amatőr fociszezon sosem állhat le, játszani kell hóban és fagyban is!

goal-863365_1920.jpg

Meccsre készülünk a nagy hidegben, de mivel rég nem játszottunk, ezért fel kell fújni a labdát. Nyilván ezt a szoba melegében tesszük meg, de mennyivel kell túlfújni a labdát, hogy az még megfelelő legyen a pályán is?

Lelkes focisták ismerik a jelenséget: a hidegben lapos lesz a labda. Na de mennyire?

Vegyük példaképp, hogy 0,6 bar nyomást szeretnénk a labdánkba. Ez még nagyon általános megfogalmazás, mert a nyomást kétféleképp is szokták értelmezni. Egyrészt túlnyomásként, ami azt jelenti, hogy a légköri nyomáshoz képest mennyivel nagyobb a nyomás, másrészt lehet abszolút nyomásként, amikor a tökéletes vákuum a kiindulópont és ahhoz képest mérünk. Legyen most 0,6 bar túlnyomás a cél.

Ha a felfújáskor egy 20 Celsius-fokos szobában vagyunk, majd a focimeccset mínusz 5 Celsius-fokban játsszuk le, akkor körülbelül 0,75 bar túlnyomásra kell fújni odabent a labdát, hogy meccs közben is megfelelő legyen a nyomás.

Ugyanez 20 fokos belső és plusz 5 fokos külső hőmérséklettel körülbelül 0,69 barra való felfújást jelent. Tehát még elfogadható fociidőben is körülbelül 15%-os eltérést jelent, szóval mindenképpen érdemes figyelembe venni a hőmérséklet hatását.

Az ideális nyomás a labda típusától és a Te igényeidtől függ, de az alapvető fizika működik. Ha nem akarsz számolni, akkor annyit tegyél meg, hogy a kívánthoz képest legalább 1 tized barral nagyobb nyomásra fújd a labdát télen! Ha van egy kis türelmed a számoláshoz, akkor pedig adok egy jó közelítő képletet a következőkben!

20130120_psg-toulouse_092.jpg

Hogyan lehetett ezeket a becsléseket kiszámolni? Egy viszonylag egyszerű hőtani összefüggéshez nyúlhatunk, az ideális gáztörvényhez. Eszerint egy gáz nyomásának és térfogatának szorzata egyenlő a tömegének, hőmérsékletének és a gázállandójának szorzatával.

Ahol p a gáz abszolút nyomása, V a térfogata, m a tömege, R a gázállandója, T pedig a hőmérséklete kelvinben mérve.

A gáz nyomását szeretnénk vizsgálni a benti és kinti körülmények esetére, de elég sok kifejezés van a képletben. Ilyenkor lehet egy közelítéshez fordulni.

Jellemzően a hőtanban van egy állandó mennyiség és a többi úgy változik, hogy ezt az állandósságot tiszteletben tartja. Van, hogy egy állapotváltozás során a nyomás állandó (izobár eset), a térfogat állandó (izochor eset), a hőmérséklet állandó (izoterm eset), vagy esetleg valami absztraktabb kifejezés állandó, mint például az entrópia vagy az entalpia.

Most maradjunk az egyszerű eseteknél. Egy focilabdának gyakorlatilag nem változik a mérete, csak a keménysége a nyomástól függően. Mivel elég merev a külső burkolata, ezért jó közelítés az állandó térfogatú állapotváltozás, akár a felfújást, akár a felfújás utáni „puhulást” vizsgáljuk.

Ha már egyszer felfújtuk a labdát, akkor ideális esetben nem jön ki belőle a levegő. Ha mégis, akkor vegyünk új labdát… A lényeg, hogy a benne lévő gáz tömege is állandó, nem csak a térfogata.

Tehát a labda nyomása csak hőmérsékletének megváltozása miatt változhat. Jelöljük 1-es indexezéssel a felfújás utáni állapotot, a 2-essel pedig a focipályán lévő állapot. Felírható az alábbi kapcsolat:

A tömeg, a gázállandó és a térfogat ugyanaz a két állapotban, tehát a nyomás és a hőmérséklet hányadosa állandó. Ez alapján számolhatunk tisztán a hőmérsékletváltozás hatásával.

Nézzünk egy példát! Legyen a benti hőmérséklet 20 Celsius-fok, a kinti -5 Celsius-fok és azt akarjuk elérni, hogy a kinti állapotban 0,6 bar túlnyomás legyen a labdában.

Fontos, hogy egyrészt nem Celsius-fokban, hanem kelvinben kell helyettesíteni a hőmérsékleteket. Másrészt pedig, hogy gyakran a nyomásmérő túlnyomást mér, ami közel 1 barral kisebb értéket jelent, mint a képletbe helyettesítendő abszolút nyomás. Az abszolút nyomást pascalban szoktuk helyettesíteni az ideális gáztörvénybe, de az arányosításnál barral is számolhatsz.

Mekkora nyomásra kell fújni a labdát?

Ha túlnyomást mutat a nyomásmérőnk, akkor 0,75 barra kell fújni a labdát, ha 0,6 baros túlnyomást szeretnénk. A lényeg, hogy ilyen hőmérsékletkülönbségnél közel 25%-os nyomáskülönbség lesz, ami a pályán is érződik!

Ha te sem szeretsz lapos labdával játszani, akkor számolj utána meccs előtt, hogy milyen nyomásra fújd a labdát a szokásos keménység eléréséhez! Vagy továbbítsd ezt a bejegyzést a szertáros felé!

Kövess minket facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Tudóstények - Tanuljunk online!

Képek:
Pixabay
Wikimedia

További cikkeink elérhetők a saját honlapunkon!

Tudóstények blog

Ez a cikk a blogon

süti beállítások módosítása