Amit a hétköznapi jelenségekről tudni érdemes

TudósTények

Hogyan működik az indukciós főzőlap?

2018. március 18. - Tudóstények

Mi az az indukciós főzőlap? Miben más, mint a hagyományos elektromos tűzhely? Melyik a jobb? Olvass tovább, ha meg akarod tudni ezekre a kérdésekre a választ!

food-2568486_1920.jpg

Ránézésre nem sok különbség van az indukciós és egy kerámialapos elektromos tűzhely között. Ugyanazt látod kívülről, ugyanúgy elektromossággal működik, mégis nagyban különbözik a működésük. A fenti kérdések közül a legfontosabbra az a válasz, hogy az indukciós főzőlap a jobb. Ez a modernebb technológia, nem véletlen kezd elterjedni.

Hogyan működik a hagyományos elektromos tűzhely?

Van egy kerámia vagy egy fémlap, amit közvetlenül felmelegítünk. Magában a tűzhelyben van beépítve az az ellenállás, amin az elektromos áram hővé alakul. Az edényt már a felmelegített főzőlapra tesszük és a felmelegített főzőlap melegíti a serpenyőt.

Hogyan működik az indukciós főzőlap?

cook-1797624_1920.jpg

Az indukciós esetben közvetlenül az edényt melegítjük. Ez úgy történik, hogy a főzőlap kerámiája alatt van egy elektromos tekercs (azaz elektromos vezeték feltekercselt formában). A tekercsen átfolyó váltóáram létrehoz egy indukált mágneses teret, a létrehozott mágneses tér pedig áramot gerjeszt magában az edényben. Ez az áram alakul át hővé a serpenyőben.

Az indukciós megoldásnak az a nagy előnye, hogy közvetlen az edény melegítése, kihagyunk egy lépcsőfokot, azaz nem melegítjük a főzőlapot feleslegesen magas hőmérsékletre. Persze melegszik a főzőlap az indukciós esetben is, de akkor csak az edény melegíti magát a lapot, ahogy az edény a körülötte lévő levegőt is melegíti. Ez egy elkerülhetetlen veszteség, de mégis sokkal kisebb veszteség, mint amit a hagyományos elektromos főzőlap felmelegítése jelent.

A hagyományos esetben magas hőfokra melegítjük a főzőlapot, ami a hőjének csak egy részét adja át az edénynek. A hő nagy részével tulajdonképpen a konyhát melegítjük. A pontos hatékonyság természetesen sok mindentől függ, de számszerűen körülbelül 80%-os hatékonysággal számolhatsz egy indukciós főzőlap esetében, 50%-os hatékonysággal a hagyományos elektromos főzőlap esetén és 30%-os hatékonysággal a gáztűzhelyek esetében.

Ha ennyivel jobb az indukciós főzőlap, akkor miért nem vált mindenki arra? Sajnos a működési elv miatt az indukciós főzőlap csak áramvezető edényekkel működik, azok közül is elsősorban a mágnesezhető edényekkel. Tehát gyakorlatban a vasból, acélból, rozsdamentes acélból készült edények használhatóak csak.

Az indukciós főzőlap elvben működhet réz vagy alumínium anyagú edényekkel is, mivel azok is jól vezetik az áramot, de ebben az esetben túl jól vezetik. Ezekben az anyagokban egyszerűen nem képződik a főzéshez megfelelő mennyiségű hő. Célszerűbb megmaradni a vastartalmú edényeknél, amik közül csak a mágneses ötvözetek felelnek meg. Ezeknek a mágnesességét egy egyszerű mágnessel tudjuk ellenőrizni, így érdemes egy hűtőmágnessel a zsebünkben elindulni edényt választani!

Komolyan ki kell dobni az összes nem mágneses edényt, ha indukciós tűzhelyet akarok venni? Szerencsére nem, van megoldás! Kaphatók indukciós átalakító lapok, amivel mégis lehet használni bármilyen edényt az indukciós tűzhelyen. Ezek úgy működnek, hogy maguk az átalakító lapok mágnesesek, azok melegednek fel és adják át a hőt az edényeknek. Ezzel viszont csak visszakapod a hagyományos elektromos tűzhelyek rossz hatásfokát.

Az indukciós átalakító lapok alkalmi használatra hasznosak, viszont nincs értelme indukciós tűzhelyet vásárolni, ha folyamatosan az átalakító lappal használod! Inkább fogj egy mágnest és menj el új edényeket venni!

Ha neked túlnyomórészt nem mágneses edényeid vannak (például réz, alumínium, kerámia, üveg), akkor nagy költséget jelent ezeket lecserélni. Viszont ha valaki újonnan kezd önálló háztartást vezetni, akkor jó befektetés egy indukciós főzőlap a hagyományos elektromos- vagy gázműködésű helyett. Csak figyelj oda, hogy megfelelő edényeket vásárolj!

Kövess minket facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Tudóstények - Tanuljunk online!

Képek:
Pixabay
Pixabay

További cikkeink elérhetők a saját honlapunkon!

Tudóstények blog

Ez a cikk a blogon

süti beállítások módosítása