Amit a hétköznapi jelenségekről tudni érdemes

TudósTények

Hogyan működik a mikrohullámú sütő?

2018. szeptember 18. - Tudóstények

Manapság a konyhák alapkelléke a mikrohullámú sütő. De hogyan működik? Nézzünk bele a dobozba!

pexels-photo-1287150.jpeg

A mikrohullámú sütő működésének alapja természetesen a mikrohullámok használata. Ezek a mikrohullámok ugyanúgy elektromágneses hullámok, mint például a fény. De akkor miért pont ezeket használjuk?

Ezek az elektromágneses hullámok alapvetően a frekvenciájukban (és ehhez kapcsolódóan a hullámhosszukban) különböznek. Található egy különleges tulajdonságú elektromágneses hullám, egészen pontosan a 2,45 GHz frekvenciájú. Az ehhez a hullámhoz tartozó elektromos tér iránya 1 másodperc alatt 2,45 milliárd alkalommal fordul meg.

A vízmolekula bipoláris, azaz az egyik oldala kissé negatív, míg a másik kissé pozitív az aszimmetriája miatt, így a vízmolekula követi az elektromos térirányt. Az egy irányváltás ideje alatt a vízmolekula szintén pont át tud fordulni, miközben súrlódik a szomszédos részecskékkel. A 2,45 GHz frekvencia esetén lesz a legnagyobb a súrlódás, mivel a vízmolekula folyamatosan forgásban van. A melegítendő ételekben sok víz található, ezért használjuk pont ezt a frekvenciát. Mivel ez a frekvencia a mikrohullámú tartományba esik, ezért mikrohullámú sütőt használunk.

A legfontosabb az egészben az, hogy a mágneses tér hatására forgolódó részecskék egymás közötti súrlódásától melegszik fel az étel. Ez azt jelenti, hogy a mikrohullámú sütőbe helyezett tárgy mindenképp belülről kifelé melegszik fel. Így a melegítésre fordított energia nagyon koncentrált. Nem kell felmelegíteni az egész sütőt ahhoz, hogy egy kis teát melegítsünk. Elég a teát felmelegíteni!

Ha „sütni” szeretnénk a mikrohullámú sütővel, akkor tulajdonképpen a benne lévő vizet melegítjük, ami el is forr egy idő után. Így alacsony hőmérsékleten „sütünk”. Tulajdonképpen inkább nevezhető főzésnek, mint sütésnek a mikrohullámú sütővel történő ételkészítés, hiszen nem zajlik le a Maillard-reakció.

warm-and-cozy-1975215_1920.jpg

A mikrohullámú sütőben az úgynevezett magnetron hozza létre az elektromágneses hullámokat. Ez egy tisztán elektromos működésű eszköz, ami az elektronok rezonálásával hoz létre elektromágneses hullámot. Természetesen működés közben melegszik az eszköz, ezért szükség van hűtőventilátorra is, de sokkal praktikusabb így létrehozni az elektromágneses hullámot, mint például hő általi gerjesztéssel, ami a tűzijátékoknál történik.

A létrehozott mikrohullámokat álló hullámokként használjuk fel. Ez azt jelenti, hogy a magnetronból kilépő hullámokat a mikrohullámú sütő fala úgy veri vissza, hogy minden pillanatban ugyanott vannak a „hullámcsúcsok” és „hullámvölgyek”. Ennek a következménye, hogy forgatni kell az ételt. Ha nem forgatnánk az ételt, akkor egy-egy pontban válna nagyon meleggé, miközben más pontokban egyáltalán nem melegedne.

Persze hiába forgatjuk az ételt, tökéletesen egyenletes melegítést sosem lehet elérni. Ez egy levesnél nem is probléma, a végén összekeverjük és kész. Más ételeknél, vagy épp olvasztás során, fontos, hogy még egyenletesebb legyen a melegítés. A már kiolvadt, „vizes” részek sokkal gyorsabban is melegednek, mint a „jeges” részek, mivel a víz melegítésére optimalizálták a mikrohullámú sütőket. Ilyen esetben érdemes időt hagyni arra, hogy az állóhullámok „hullámcsúcsaiban” kiolvadt víz kiolvassza a környezetét is. Erre való az alacsonyabb teljesítményen való olvasztás.

A mikrohullámú sütő alacsony teljesítményű módjai esetén egyenletesebb a melegítés. Ez a különleges szabályozásból adódik. Ha alacsonyabb fokozatra állítod a mikrót, akkor igazából az átlagos teljesítményét veszed le. Ezt úgy értsd, hogy a mikró a maximális fokozatán működik egy ideig, majd egy ideig lekapcsol, és utána újra működik. Minél alacsonyabb fokozatra állítod, annál hosszabb az üresjárási idő. Az üresjárási idő ad lehetőséget a hőmérséklet-kiegyenlítésre. Ha olyan ételt melegítesz, amit össze lehet keverni, akkor mindenképp használd a maximális fokozatot. Olyankor csak feleslegesen várnád ki az üresjáratokat!

Érdemes mikrohullámú sütőt használnunk?

Kényelmi szempontokból mindenképpen, viszont a hatásfok szempontjából ma már nem mondható, hogy ez a leghatásosabb melegítési módszer. Nehéz pontos hatásfokot mondani, hiszen ez függ attól is, hogy mit melegítünk, de körülbelül 50-60% a mikrohullámú sütő hatásfoka. (Az általunk kifizetett villamos energia ilyen részben fordítódik az étel tényleges melegítésére.) Manapság egy indukciós főzőlap már nagyobb, ~80%-os, hatásfokkal működik.

Az egyes ételkészítési módok hatása a tápanyagokra különböző. Vannak kísérletek, amik vizsgálják, hogy melyik módszerrel marad több vitamin az ételben, stb. Néhány szempont szól a sütés mellett, néhány a főzés mellett, néhány a mikrohullámú sütő mellett. Bármelyik nyugodtan használható, nincs konszenzus arról, hogy mi lenne a legjobb.

Ha tetszett a cikk, akkor kövess minket facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Tudóstények - Tanuljunk online!

További cikkeink elérhetők a saját honlapunkon!

Tudóstények blog

Ez a cikk a blogon

süti beállítások módosítása