Amit a hétköznapi jelenségekről tudni érdemes

TudósTények

Víztakarékosság egyszerűen - Perlátor

2019. január 07. - Tudóstények

A víz véges erőforrás, csak úgy, mint a pénzünk, szóval érdemes spórolni vele! Hogyan tehető ez meg lemondások nélkül?

water-1154080_1920.jpg

A spórolásra remek eszköz a perlátor. Manapság a csaptelepek többségében ez megtalálható, de közel sem biztos, hogy a megfelelő minőségben. Először nézzük, mi is a perlátor!

Mérnökileg is izgalmas berendezés a perlátor, amit számos módon ki lehet alakítani. A működésének lényege az, hogy a csapból kiáramló vízhez levegőt kever, amivel „fellazítja” az áramlást. A levegőt a speciális kialakításnak köszönhetően a környezetből szívja be a csap nyílása felől a perlátor és csupán a víz áramlására van szükség a működtetéshez.

Minél több levegő jön a csapból, annál kevesebb víz, ami lehetőséget ad a spórolásra. Lehet mondani, hogy kevesebb víz jön, akkor is, ha kevésbé nyitjuk meg a csapot, de itt jön a lényeg: egy bizonyos vízmennyiséghez szoktunk, ez „komfortos” nekünk. A perlátor kisebb vízmennyiséggel biztosítja ugyanazt a komfortérzetet.

A hagyományos csaptelepek esetén egy mosdó- vagy mosogatócsapból percenként körülbelül 10-15 liter víz nyerhető ki. Az ennek megfelelő komfortérzetet megkapjuk úgy is, hogy a megfelelő perlátort alkalmazva percenként csak körülbelül 3 liter vizet használunk fel.

A hagyományos csaptelepekben is általában van perlátor vagy más módon működő sugárszabályozó. Ezeket viszont csupán a sugárrendező (és esetleg a hangtompító) tulajdonságuk miatt szerelik fel, nem a víztakarékosság miatt. Fontos a sugárrendezés is természetesen: a hideg és meleg vizet összekeverő csapok esetén egy sugárszabályozó (perlátor) nélkül össze-vissza fröcskölne ránk a kiömlő víz.

bath-1262407_1920.jpg

A perlátor egy akár pár száz forintért is beszerezhető eszköz, amit könnyedén ki lehet cserélni magunknak is. A mosdó- és mosogatócsap esetén érdemes megejteni a cserét. A kézmosásra bőven elég percenként 3 liter víz felhasználása, mosogatásra pedig pláne. Ezzel jelentős mennyiségű vizet spórolhatunk, ami a vízdíj és a csatornadíj mellett a villany- vagy gázszámlát is csökkenti, hiszen kevesebb vizet kell felmelegíteni.

A kádfürdőzőknek nem érdemes a kád csaptelepén perlátort cserélni, mivel úgyis ugyanannyi vízben kellemes a fürdés. Viszont a tusolás esetén sok vizet lehet spórolni a megfelelő tusfej kiválasztásával. Ott is érdemes lehet odafigyelni, hogy pontosan milyen típust választunk! A drágább víztakarékos tusfej ára gyorsan megtérülhet.

A kézmosás illetve a mosogatás esetén elsősorban nem a felhasznált vízmennyiség számít, hanem az, hogy a kezünk vagy a mosogatott tányér teljes felületét érje víz. Minél kisebb szemcsékre bontjuk fel a csapból kifolyó vizet, annál nagyobb összfelülete lesz ugyanannyi víznek, így nagyobb felületet képes lemosni a víz. Ezt szem előtt tartva folyamatosan fejlesztik a technológiákat, lehet egészen extrém megoldásokat is látni.

Érdemes kritikusan végiggondolni, hogy mit válasszunk. Magyarországon a vízkeménység miatt könnyen vízkövesedik a csaptelep. Emiatt a kis fúvókák könnyen eldugulhatnak, gyakori vízkőtelenítést igényelhetnek. Ezt szem előtt tartva például az alábbi eszköz már túlzásnak tűnik:

Egy pár száz/ezer forintos perlátoron viszont érdemes elgondolkozni!

Ha tetszett a cikk, akkor kövess minket facebookon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Tudóstények - Tanuljunk online!

További cikkeink elérhetők a saját honlapunkon!

Tudóstények blog

Ez a cikk a blogon

 

Generic Category (English)300x250
süti beállítások módosítása